Fokus på bæredygtighed

Det er ingen hemmelighed, at klimaforandringerne er en af vor tids største udfordringer, og vi er fast besluttet på at være en del af løsningen.

For første gang har vores 2021-2025 strategi bæredygtige mål såvel som finansielle mål.

Vi ønsker at minimere vores miljøpåvirkning, og vil på tværs af hele organisationen have et bæredygtigt fokus. Vi har store ambitioner, og vi har brug for dygtige samarbejdspartnere for at lykkes med vores mål.

Vi har fastlagt 12 konkrete fokusområder, vi vil arbejde med. I vores strategi har vi valgt at arbejde med 3 af FN’s Verdensmål, og alle 12 områder relaterer sig til et af de tre mål.

Tidslinie

100 % bæredygtig certificeret træ

Vi skal passe på vores skove. Derfor forpligter vi os til at bruge 100 % bæredygtigt certificeret træ. Det betyder, at træet kommer fra bæredygtige skove eller andre ansvarlige kilder. Vores første mål var at få vores egne fabrikker FSC-certificeret. Det blev opnået i 2022. Vores næste mål er at bruge bæredygtigt certificeret træ i alle vores produkter, der indeholder træ inden 2025.

Læs mere

 

Ansvarlig emballage

For at beskytte vores produkter under transport er god emballage vigtigt. Vi tror dog på, at vi kan reducere vores miljøpåvirkning med ansvarlig emballage. Det betyder, at vi vil minimere vores emballage forbrug og stadig beskytte vores møbler. Vi vil bestræbe os på at bruge genbrugte og/eller genanvendelige materialer og se på alternativer til nogle af de materialer vi bruger i dag.

Photo: Annie Spratt

Leverandørstyringssystem

Vi har altid taget vores ansvar seriøst og har i mange år været medlem af amfori. Nu vil vi implementere amfori BEPI-platformen på tværs af vores leverandørportefølje. Dette vil give os en bedre forståelse af den miljøpåvirkning, der er i vores forsyningskædedrift. BEPI-platformen håndterer miljøspørgsmål og giver os den information, vi har brug for, for at handle og i sidste ende kortlægge CO2e i vores forsyningskæde.

Ansvarlige tekstiler   

Vi ønsker at bruge ansvarlige tekstiler og vores mål er at få hele vores tekstil sortiment OEKO-TEX® certificeret. OEKO-TEX® tekstiler er testet for mere end 300 forskellige stoffer, der er skadelige for vores sundhed og miljøet. I marts 2022 var 52 % af vores tekstiler allerede OEKO-TEX® certificerede, men vi arbejder på at få hele vores sortiment certificeret. Derudover vil vi sikre, at en større del af vores tekstil sortiment har en bæredygtig certificering. For eksempel har vi introduceret vores Latina stof, der er lavet af genanvendt PET-plastik flasker og er GRS-certificeret.

Photo: Annie Spratt

CO2 data på alle materialer 

Vi vil være en del af løsningen og tror på, at vi kan gøre mere. Derfor arbejder vi på ’Life Cycle Assessments’, hvilket betyder at vi vil kortlægge CO2-udledningen, der er direkte relateret til produktmaterialerne såsom emballage, materialer og komponenter. Dette kræver rigtig meget data. Men vi er fast besluttet på at skabe mere gennemsigtighed om vores produkters miljøpåvirkning. At have CO2 data på alle materialer vil gøre det muligt for alle interessenter i vores forsyningskæde at træffe de nødvendige, ansvarlige valg.

Miljøproduktdeklarationer 

Vi ønsker at skabe gennemsigtighed i forhold til vores produkters CO2-aftryk. I 2024 vil alle vores nye produkter have en miljøvaredeklaration – også kaldet en LCA. Det skal illustrere, hvor meget CO2 hvert produkt udleder - fra materialer til produktion og transport. Det giver vores kunder mulighed for at træffe et informeret valg, når de køber vores møbler.

Photo: Annie Spratt

Bæredygtig design og produktion 

Vi skal begynde at tænke bæredygtighed ind i vores design og produktion. For at kickstarte denne proces vil vi lave et møbel, hvor bæredygtighed er tænkt ind i hvert trin. Nogle gange skal barren sættes højt, for at man tænker anderledes. Vi anerkender dog, at der ikke findes et produkt, der er 100 % bæredygtigt, men vi vil gøre det så bæredygtigt som muligt. Vi vil uden tvivl gøre nogle værdifulde erfaringer.

Design for demontering

Vi vil gentænke den måde, vi designer vores møbler på. Vores møbler er designet til private hjem - til at blive brugt og elsket i årevis. Men når møblerne skal skiftes ud, skal de kunne skilles ad, så de enkelte dele kan genbruges eller upcycles. Det vil vi gøre ved at anvende design for demontering principperne, som vil forlænge produkters livscyklus.

Photo: Annie Spratt

Reducere CO2 fra vores egen drift   

Vi ønsker at reducere vores miljøpåvirkning. En af de mest effektive måder at reducere vores CO2-aftryk på er ved at se på vores egen drift. I overensstemmelse med den internationale standard (GHG-protocol) vil vi starte med at overvåge klimaaftrykket fra vores egen drift og derefter implementere initiativer, der har til formål at halvere CO2 udledning inden 2025. For at evaluere den egentlige effekt, vil vi over en længere periode overvåge de forskellige initiativer tæt. Vi er fast besluttet på at reducere den miljøpåvirkning, som vores drift forårsager og handle mere ansvarligt fremadrettet.

Klimaaftryk i hele forsyningskæden  

Bæredygtighed skal overvejes i alle dele af Actona Group. For at gøre størst mulig forskel skal hele vores organisation udvise autentisk og holistisk adfærd. Derfor anerkender vi, at CO2 ikke kun er knyttet til vores direkte drift, men strækker sig ind i vores forsyningskæde. Derfor vil vi opfordre alle i Actona Groups forsyningskæde til at handle ansvarligt. Men først er vi nødt til at kortlægge den CO2, der udledes i vores forsyningskæde.

Photo: Annie Spratt

Genbrug

Affald er en uundgåelig del af al drift, og det giver ganske simpelt mening at genbruge affald. Når materialer genanvendes, ender det ikke på lossepladser, og det reducerer ligeledes behovet for nye materiale og reducerer dermed udledningen af ​​CO2. Derfor er vores mål at genanvende mere affald fra vores produktion internt, og det affald vi ikke genbruger internt skal upcycles til nye formål eksternt. Vi genbruger for eksempel allerede skumaffaldet fra vores polsterproduktion på vores kinesiske og ukrainske fabrikker til nye formål.

Load optimering 

Vores produkter skal fra A til B via lastbil og sommetider skib. Hvis containerne ikke pakkes godt nok, sender vi luft, hvilket har en stor miljøbelastning. I årevis har vi derfor arbejdet med lastoptimering for at undgå at sende luft. Nu vil vi fokusere på at nytænke vores emballage, så vi kan læsse flere produkter i hver container og derved sende færre containere og spare CO2. Når vi er i stand til at transportere en større mængde varer, men med et begrænset antal containere, vil vi reducere påvirkningen fra vores transport betydeligt.

keyboard_arrow_up